Hel­sin­gis­sä 27. päi­vä­nä huh­ti­kuu­ta 2015

Y­LI­PÄÄL­LI­KÖN PÄI­VÄ­KÄS­KY

N:o 1

Kun­ni­oi­te­tut So­tiem­me Ve­te­raa­nit ja Lo­tat

Tä­nään tu­lee ku­lu­neek­si 70 vuot­ta vii­me so­tiem­me päät­ty­mi­ses­tä. Ras­kaat so­ta­vuo­det vaa­ti­vat mit­ta­vi­a uh­rauk­si­a. Kaik­kein tär­kein maam­me it­se­näi­syys ja kan­sam­me va­paus on­nis­tut­tiin tur­vaa­maan jäl­ki­pol­vil­le.

Ve­te­raa­ni­su­ku­pol­vem­me uh­rauk­set ja ko­et­te­le­muk­set o­li­vat an­ka­rat niin tais­te­lu­ken­til­lä kuin ko­ti­rin­ta­mal­la. Mo­net an­toi­vat so­das­sa i­sän­maan puo­les­ta nuo­ruu­ten­sa, ter­vey­ten­sä ja hen­ken­sä. So­das­sa, jos­sa Suo­mi tais­te­li kan­sa­lais­ten e­lin­mah­dol­li­suuk­sien, it­se­mää­rää­mi­soi­keu­den, va­pau­den se­kä ko­din puo­les­ta.

So­tien jäl­kei­ses­sä jäl­leen­ra­ken­nus­työs­sä ko­ros­tui­vat ve­te­raa­ni­su­ku­pol­vel­le o­mi­nai­set ar­vot: vas­tuul­li­suus, vel­vol­li­suu­den­tun­to, lä­him­mäi­ses­tä huo­leh­ti­mi­nen se­kä lu­ja ja hor­ju­ma­ton us­ko tu­le­vai­suu­teen. Tä­tä e­si­merk­ki­ä ja hen­ke­ä tar­vit­sem­me myös tä­nään.

So­tiem­me ve­te­raa­nit ja lo­tat, kan­sa­kun­tam­me puo­lus­ta­jat ja jäl­leen­ra­ken­ta­jat. Tun­nem­me suur­ta kii­tol­li­suut­ta Tei­tä ja Tei­dän te­ko­jan­ne koh­taan. Suo­ma­lais­ten mies­ten ja nais­ten an­si­os­ta voim­me ol­la yl­pei­tä his­to­ri­as­tam­me ja yh­teis­kun­nas­ta, jos­sa saam­me tä­nä päi­vä­nä e­lää. Lä­hes 100-vuo­ti­nen it­se­näi­syy­tem­me on kes­tä­nyt ja kan­ta­nut lä­pi vai­kei­den­kin ai­ko­jen.

It­se­näi­syy­tem­me tur­vaa­mi­nen ja ve­te­raa­ni­su­ku­pol­ven ar­vok­kaan pe­rin­nön vaa­li­mi­nen on mei­dän nuo­rem­pien su­ku­pol­vien kun­ni­a­teh­tä­vä nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa.

Puo­lus­tus­voi­mien y­li­pääl­lik­kö

Ta­sa­val­lan P­re­si­dent­ti

­Sau­li Nii­nis­tö